Od dwóch tygodni zjadam regularnie około 30 owoców goji dziennie. Zazwyczaj dodaję je do mojej porannej otrębianki (otręby owsiane i owoce goi zalewam wrzątkiem, odstawiam na 10 minut, po czym uzupełniam mlekiem sojowym i dodaję do tego łyżkę ksylitolu).
Po takim śniadaniu czuję się pełna energii, najedzona przez długi czas. No i mam poczucie dobrze wykonanej pracy dla ciała. Poniżej więcej informacji o jagódkach.
Same jagody goji są jednymi z najzdrowszych owoców świata.
Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które nie
są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – między
innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (posiada działanie antyrakowe),
selen, fosfor. Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku.
Surowe owoce mają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (trzecie miejsce
na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy) Niestety suszenie zmniejsza ilość
witaminy C. Goji bogate są też w witaminy z grupy B i w E.
Jest to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawiera go
więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie.
W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas
linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6.
Beta sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża
poziom cholesterolu.
Jagody goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy.
Naukowcy przypisują zdolności lecznicze i spowalniające proces starzenia jagód
goji właśnie polisacharydom.
Gdy się starzejemy nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu
(HGH – Human Growth Hormone), który jest powiązany z procesem starzenia się.
Goji to jedyne znane pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnego
produkowania tego hormonu.
Goji berries to pokarm, który ma jedną z najwyższych zawartości
antyoksydantów na świecie. Mają ich od 2 do 4 razy więcej niż czarna jagoda.
Luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować
dostarczona w jagodach goji pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników
i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. Prawdopodobnie ten owoc zawiera
największą dostępną obecnie naturalną koncentrację zeaksantyny. W medycynie
chińskiej od tysięcy lat polecało się jedzenie goji berries, aby poprawić
wzrok.
W Azji używano goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do
leczenia cukrzycy. Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka
przygotowana z jagód goji pomaga na wszelkie problemy trawienne.
Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować
produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej
wyglądającą skórę.
Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie. Wiąże się z
tym legenda związana ze słynnym Li Qing Yen, który spopularyzował jagody goji
oraz żeń szeń. Mówi się, że żył on 252 lat (1678-1930) i codziennie spożywał
goji. Podobno jego ekstremalna długowieczność jest dobrze udokumentowana.
Legenda mówi, że Li Qing Yen w wieku 11 lat spotkał 3 mędrców, którzy mieli
ponad 300 lat. Nauczyli oni go sztuki długowieczności, odpowiedniej diety i
zielarstwa. Później, gdy miał 50 lat spotkał innego mędrca, który żył 500 lat.
Li nauczył się od niego, codziennego spożywania zupy z jagód goji.
źródło
Jedzcie ludziska na zdrowie!
Ciekawa sprawa. Gdzie takie można kupić? :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że wpadłaś :) można zamówić na allegro, a tutaj w sklepach ze zdrową żywnością (suszone)
OdpowiedzUsuń