poniedziałek, 17 czerwca 2013

Wychodzenie z diety warzywno owocowej



Hej, ho! Dziś pierwszy dzień wychodzenia z diety. Naprawdę dawno tak mi chleb nie smakował. Opiszę menu w Sofra, plus informacje dotyczące wychodzenia z diety (informacje posiadam dzięki wykładom, które odbywają się w ośrodku). Dziś szczegółowo o zasadzie niełączenia produktów.

Śniadanie
  • Sok marchwiowy 100 ml
  • Brokuł gotowany polany 1 łyżeczką roztopionego masła i dwoma łyżeczkami nieprażonego sezamu
  • 2 grzanki pełnoziarniste z pomidorami i ziołami
  • 1 kromka chleba żytniego
  • Łyżeczka masła
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Dwie łyżki kiełków rzeżuchy
  • Od siebie dodałam 2 łyżeczki pierzgi pszczelej i 1 łyżeczka miodu gryczanego i ½ łyżeczki spiruliny
Obiad
  • Zupa z ok 3 łyżkami brązowego ryżu, marchew i pietruszka pokrojone w kostkę, bulion, posypane natką pietruszki
  • Fasolka szparagowa zielona, polana oliwą i posypana nieprażonym sezamem (ok 1 łyżeczka)
  • Dorsz pieczony z pestkami dyni
  • Surówka z kiszonej kapusty
  • Deser - pieczone jabłko z rodzynkami i orzechami włoskimi
  • Ode mnie - spirulina

Kolacja - mnie zadziwiła bo dostałam
  • Kromkę chleba
  • Łyżeczkę masła
  • Pastę z marchewki, cebulki i pietruszki (wszystko starte na drobnych oczkach i podduszone)
  • Garstkę rzeżuchy
  • Śledzia z jajkiem i jabłkiem (i ta potrawa wywołała u mnie zdziwienie)
  • Sok jabłkowo-pomarańczowy (100 ml)
  • Ode mnie - spirulina i pierzga pszczela
 Chleb dałam Bu wraz z masłem, w zamian zjadłam 3 plasterki żółtego sera (chudo krojone i małe). Acha, wszystkie soki są świeżo wyciskane :)

A teraz trochę teorii...
Wchodzenie z diety stopniowo przestawiamy się na zdrowe odżywianie. Ja mam opinię że należy wsłuchać się we własny organizm. Menu komponujemy w oparciu o:
  • zasady diety rozdzielnej,
  • wybieranie produktów o niskim IG (indeksie glikemicznym),
  • wybieranie produktów pełnowartościowych (jak najmniej przetworzonych).
Dziś opiszę ogólne zasady diety rozdzielnej.
Opracowana przez amerykańskiego lekarza Williama Howarda Haya jest dietą niełączenia produktów węglowodanowych z białkowymi. 
Hay podzielił produkty na grupy:
  • białkowe,
  • węglowodanowe,
  • neutralne (te ostatnie można łączyć ze wszystkimi innymi).
Posiłki białkowe i węglowodanowe musi dzielić czterogodzinna przerwa. Z jadłospisu eliminujemy cukier, sól, kawę, mocną herbatę, napoje gazowane, czekoladę, białe pieczywo, czerwone mięso, wędliny, piwo, alkohol, ciasta, fast-foody, produkty w proszku. Rezygnujemy z potraw smażonych, ostro przyprawionych oraz ciast z owocami i kremami. Owoce jemy na pusty żołądek albo jako przekąskę między głównymi posiłkami. Jemy często, ale mało - 3 posiłki i ewentualnie dwie przekąski. Pijemy między posiłkami, nigdy w trakcie.

GRUPA BIAŁKOWA
  • Mięso poddane obróbce termicznej
  • Wędliny parzone, gotowane
  • Ryby poddane obróbce termicznej
  • Owoce morza
  • Sery żółte do 55% tł w s.m.
  • Mleko
  • Wyroby sojowe
  • Napoje: soki i herbaty owocowe, wina wytrawne
  • Pomidory gotowane
  • Kwaśne owoce, np.: truskawka, malina, porzeczka, jeżyna, gruszka, śliwka, wiśnia, grapefruit

GRUPA WĘGLOWODANOWA
  • Zboża
  • Pieczywo, makarony, kasze
  • Ziemniaki
  • Ryż
  • Piwo, cukier, miód, syrop klonowy
  • Warzywa skrobiowe: karczoch, kabaczek, dynia, słodka kukurydza
  • Słodkie i kruche owoce, np.: banan, jabłka, daktyle, śliwki, gruszki, papaja, mango, rodzynki, figi

GRUPA NEUTRALNA I (spożywamy w ograniczonych ilościach)
  • Oleje
  • Masło
  • Mleko zsiadłe, jogurt, kefir, twaróg (białkowe – ale to wyjątki)
  • Sery twarde powyżej 55% tł w s.m.
  • Mięsa i wędliny surowe i wędzone
  • Ryby surowe i wędzone
  • Orzechy, nasiona, migdały, sezam, mak
  • Kwas chlebowy, ocet jabłkowy, oliwki, żółtko
  • Drożdże, bulion warzywny

GRUPA NEUTRALNA II (można spożywać często)
  • Warzywa, np.: brokuł, kalafior, burak, kapusta, seler, szpinak, marchewka, pomidor, cebula, cykoria, szparagi, kalarepa, por, cukinia, sałata, rzepa, rzodkiewka, rzeżucha, roszponka, rukola, zielony groszek, koper, ogórki, botwinka, czosnek, seler naciowy, endywia, papryka
  • Grzyby
  • Kiełki i zarodki
  • Zioła i przyprawy
  • Chrzan, musztarda, naturalna serwatka
  • Żelatyna, agar
  • Herbaty ziołowe

WYJĄTKI OD OGÓLNEJ ZASADY
  • Produkty z mleka fermentowane (kefir, jogurt, twaróg, itp.) można łączyć z węglowodanami, ponieważ są one poddane fermentacji mlekowej. Wpływa ona na nieco odmienny proces trawienia i takie połączenie jest bezpieczne.
  • Sery żółte do 55% tłuszczu zaliczane są do grupy białkowej, ponieważ występuje w nich przewaga białka nad tłuszczem. Analogicznie sery powyżej 55% tłuszczu zaliczane są do grupy tłuszczowej.
  • W jakiej grupie znajduje się owoc, zależy od jego kwaskowatości/słodkości
  • Mięsa i wędliny surowe i wędzone możemy łączyć z węglowodanami
  • Ryby surowe i wędzone możemy łączyć z węglowodanami

3 komentarze:

  1. Witaj Malkontentko,
    Powiedz, dobrze czułaś się wychodząc z diety W-O w ten sposób? Mi zostało jeszcze 10 dni i powoli przygotowuję się do zmian. Jednak wyczytałam, że wychodzenie trzeba zacząć od niewielkiej ilości oleju lnianego, ew. oliwy z oliwek.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Generalnie to dużo jadłaś, ilościowo....

    OdpowiedzUsuń
  3. Generalnie to dużo jadłaś, ilościowo....

    OdpowiedzUsuń