Hej, ho! Dziś pierwszy dzień wychodzenia z diety. Naprawdę
dawno tak mi chleb nie smakował. Opiszę menu w Sofra, plus informacje
dotyczące wychodzenia z diety (informacje posiadam dzięki wykładom, które
odbywają się w ośrodku). Dziś szczegółowo o zasadzie niełączenia produktów.
Śniadanie
- Sok marchwiowy 100 ml
- Brokuł gotowany polany 1 łyżeczką roztopionego masła i dwoma łyżeczkami nieprażonego sezamu
- 2 grzanki pełnoziarniste z pomidorami i ziołami
- 1 kromka chleba żytniego
- Łyżeczka masła
- Twarożek ze szczypiorkiem
- Dwie łyżki kiełków rzeżuchy
- Od siebie dodałam 2 łyżeczki pierzgi pszczelej i 1 łyżeczka miodu gryczanego i ½ łyżeczki spiruliny
Obiad
- Zupa z ok 3 łyżkami brązowego ryżu, marchew i pietruszka pokrojone w kostkę, bulion, posypane natką pietruszki
- Fasolka szparagowa zielona, polana oliwą i posypana nieprażonym sezamem (ok 1 łyżeczka)
- Dorsz pieczony z pestkami dyni
- Surówka z kiszonej kapusty
- Deser - pieczone jabłko z rodzynkami i orzechami włoskimi
- Ode mnie - spirulina
Kolacja - mnie zadziwiła bo dostałam
A teraz trochę teorii...
- Kromkę chleba
- Łyżeczkę masła
- Pastę z marchewki, cebulki i pietruszki (wszystko starte na drobnych oczkach i podduszone)
- Garstkę rzeżuchy
- Śledzia z jajkiem i jabłkiem (i ta potrawa wywołała u mnie zdziwienie)
- Sok jabłkowo-pomarańczowy (100 ml)
- Ode mnie - spirulina i pierzga pszczela
A teraz trochę teorii...
Wchodzenie z diety
stopniowo przestawiamy się na zdrowe odżywianie. Ja mam opinię że należy wsłuchać
się we własny organizm. Menu komponujemy w oparciu o:
- zasady diety rozdzielnej,
- wybieranie produktów o niskim IG (indeksie glikemicznym),
- wybieranie produktów pełnowartościowych (jak najmniej przetworzonych).
Dziś opiszę ogólne
zasady diety rozdzielnej.
Opracowana przez amerykańskiego lekarza Williama Howarda
Haya jest dietą niełączenia produktów węglowodanowych z białkowymi.
Hay
podzielił produkty na grupy:
- białkowe,
- węglowodanowe,
- neutralne (te ostatnie można łączyć ze wszystkimi innymi).
Posiłki białkowe i węglowodanowe musi dzielić czterogodzinna
przerwa. Z jadłospisu eliminujemy cukier, sól, kawę, mocną herbatę, napoje
gazowane, czekoladę, białe pieczywo, czerwone mięso, wędliny, piwo, alkohol,
ciasta, fast-foody, produkty w proszku. Rezygnujemy z potraw smażonych, ostro
przyprawionych oraz ciast z owocami i kremami. Owoce jemy na pusty żołądek albo
jako przekąskę między głównymi posiłkami. Jemy często, ale mało - 3 posiłki i
ewentualnie dwie przekąski. Pijemy między posiłkami, nigdy w trakcie.
GRUPA BIAŁKOWA
- Mięso poddane obróbce termicznej
- Wędliny parzone, gotowane
- Ryby poddane obróbce termicznej
- Owoce morza
- Sery żółte do 55% tł w s.m.
- Mleko
- Wyroby sojowe
- Napoje: soki i herbaty owocowe, wina wytrawne
- Pomidory gotowane
- Kwaśne owoce, np.: truskawka, malina, porzeczka, jeżyna, gruszka, śliwka, wiśnia, grapefruit
GRUPA WĘGLOWODANOWA
- Zboża
- Pieczywo, makarony, kasze
- Ziemniaki
- Ryż
- Piwo, cukier, miód, syrop klonowy
- Warzywa skrobiowe: karczoch, kabaczek, dynia, słodka kukurydza
- Słodkie i kruche owoce, np.: banan, jabłka, daktyle, śliwki, gruszki, papaja, mango, rodzynki, figi
GRUPA NEUTRALNA I
(spożywamy w ograniczonych ilościach)
- Oleje
- Masło
- Mleko zsiadłe, jogurt, kefir, twaróg (białkowe – ale to wyjątki)
- Sery twarde powyżej 55% tł w s.m.
- Mięsa i wędliny surowe i wędzone
- Ryby surowe i wędzone
- Orzechy, nasiona, migdały, sezam, mak
- Kwas chlebowy, ocet jabłkowy, oliwki, żółtko
- Drożdże, bulion warzywny
GRUPA NEUTRALNA II
(można spożywać często)
- Warzywa, np.: brokuł, kalafior, burak, kapusta, seler, szpinak, marchewka, pomidor, cebula, cykoria, szparagi, kalarepa, por, cukinia, sałata, rzepa, rzodkiewka, rzeżucha, roszponka, rukola, zielony groszek, koper, ogórki, botwinka, czosnek, seler naciowy, endywia, papryka
- Grzyby
- Kiełki i zarodki
- Zioła i przyprawy
- Chrzan, musztarda, naturalna serwatka
- Żelatyna, agar
- Herbaty ziołowe
WYJĄTKI OD OGÓLNEJ ZASADY
- Produkty z mleka fermentowane (kefir, jogurt, twaróg, itp.) można łączyć z węglowodanami, ponieważ są one poddane fermentacji mlekowej. Wpływa ona na nieco odmienny proces trawienia i takie połączenie jest bezpieczne.
- Sery żółte do 55% tłuszczu zaliczane są do grupy białkowej, ponieważ występuje w nich przewaga białka nad tłuszczem. Analogicznie sery powyżej 55% tłuszczu zaliczane są do grupy tłuszczowej.
- W jakiej grupie znajduje się owoc, zależy od jego kwaskowatości/słodkości
- Mięsa i wędliny surowe i wędzone możemy łączyć z węglowodanami
- Ryby surowe i wędzone możemy łączyć z węglowodanami
Witaj Malkontentko,
OdpowiedzUsuńPowiedz, dobrze czułaś się wychodząc z diety W-O w ten sposób? Mi zostało jeszcze 10 dni i powoli przygotowuję się do zmian. Jednak wyczytałam, że wychodzenie trzeba zacząć od niewielkiej ilości oleju lnianego, ew. oliwy z oliwek.
Pozdrawiam.
Generalnie to dużo jadłaś, ilościowo....
OdpowiedzUsuńGeneralnie to dużo jadłaś, ilościowo....
OdpowiedzUsuńI żadnejodpowiedzi...
OdpowiedzUsuń