Wykład dr Dąbrowskiej – moje notatki. Nie są one w żaden
sposób autoryzowane i mogą zawierać przekłamania wynikające z mojego postrzegania
rzeczywistości. Czytasz na własną odpowiedzialność.
Ogólne założenia
diety
Dieta nie może przekraczać 800 kcal
Możemy jeść wszystkie warzywa i owoce niskocukrowe, nisko
tłuszczowe i niskobiałkowe (odpadają np. banany, awokado, soja). Bardzo duża ilość błonnika (z owoców i warzyw). I kiszonki. Zasada jest
taka, żeby dostarczyć jak najwartościowszy pokarm pod względem witamin i
enzymów i mikro i makroelementów. I jak najuboższy kalorycznie. Wtedy włącza
się odżywianie wewnętrzne i zostają włączone nieczynne geny (samoleczenie
organizmu).
Kryzysy ozdrowieńcze
Założenie jest takie, że duża część schorzeń spowodowana
jest zatruciem organizmu toksynami. To czy zapadniemy na chorobę do której mamy
predyspozycje (sprawdzić choroby występujące w rodzinie) zależy w dużej mierze od
zdolności adaptacyjnych naszego ciała i od tego w jakim dużym stopniu nasz
organizm jest przytruty. Podczas diety uruchomiają się procesy samo naprawcze
organizmu. Mogą wystąpić kryzysy ozdrowieńcze (chwilowe pogorszenie stanu
zdrowia, np. gorączka, katar, wybroczyny, itp. Zależne są od tego jakie choroby
przechodziliśmy).
Stopień zatrucia organizmu (od lewej mało toksyn do prawej
dużo toksyn):
Wysypka – stan zapalny – torbiele (organizm magazynuje
toksyny) – choroby (organizm przyjmuje toksyny) – rak
Podczas kryzysów ozdrowieńczych cofamy się w dół tej drogi. Np.
mogą nam się pojawić torbiele (wysoki stopień zatrucia), albo wysypka (niski
stopień zatrucie).
Zdrowe żywienie
Nie jemy:
- · Cukru
- · Margaryny
- · Aspiryny
- · Tłuszczów zwierzęcych
Te czynniki powodują blokady genowe – (nieaktywna
desaturaza, co powoduje szereg schorzeń, takich jak wrzodziejące jelito, astma…)
Co jemy:
- · oleje omega 9 (oliwa z oliwek i olej rzepakowy)
- · omega 3 (olej lniany – ze sprawdzonego źródła, przechowywany w chłodzie i szczelnie zamknięty, nie może być gorzki)
- · omega 6 (olej wiesiołkowy)
Unikamy samych olejów z grupy omega 6 (są ważne ale trzeba
zachować proporcje do omega 3)
Stosunek omega 6 do omega 3 to 1:4
Możemy stosować surowe masło (klarowane nie jest zdrowe –
wysoka temperatura działa na tłuszcz)
- Podstawa żywienia to ziarna, owoce, warzywa – vide dieta śródziemnomorska
- Spożywamy niskie indeksy glikemiczne (poniżej 40)
- Chleb maczamy w oliwie (z masłem zwiększa indeks glikemiczny).
- Ocet jabłkowy – leczy wątrobę
Nietolerancje
pokarmowe
Założenie - kompleksy immunologiczne jako toksyny – choroby z
autoagresji
Limfocyty T tworzą rozetki – czynnikiem blokującym są
właśnie kompleksy immunologiczne. Takie otoczki dookoła i limfocyt nie widzi co
ma naprawić (nie widzi raka, bakterii, etc). Kompleksy są wszędzie i są jak
toksyna.
Dieta warzywna powoduje spadek kompleksów immunologicznych.
Przeciwciała żyją 4 tygodnie. Toksyną mogą być nietolerowane pokarmy W pokarmie
może znajdować się białko, które przechodzi przez nieszczelne jelito (blok desaturazy - patrz co jeść).
Należy sprawdzić jakich pokarmów nie tolerujemy (wykonaj test np - www.fooddetective.pl) Nietolerancje pokarmowe są na całe życie! Po odstawieniu pokarmów, które nam szkodzą, znacząco porawi się stan naszego zdrowia.
Niedobory składników odżywczych w fast foodach!
Co można wyleczyć?
Choroby kobiece
Stwardnienie zanikowe boczne – nietolerancja glutenu –
możesz wyleczyć (mózg)
Stwardnienie rozsiane – mleko – nietolerancja , kompleksy
niszczą osłonki mielinowe
Udar niedokrwienny mózgu
Choroby immunologiczne – rzs, zapalenie wątroby -
nietolerancje
Choroby zwyrodnieniowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz