piątek, 14 czerwca 2013

Wykład dr Ewy Dąbrowskiej - subiektywnie



Wykład dr Dąbrowskiej – moje notatki. Nie są one w żaden sposób autoryzowane i mogą zawierać przekłamania wynikające z mojego postrzegania rzeczywistości. Czytasz na własną odpowiedzialność.

Ogólne założenia diety
Dieta nie może przekraczać 800 kcal
Możemy jeść wszystkie warzywa i owoce niskocukrowe, nisko tłuszczowe i niskobiałkowe (odpadają np. banany, awokado, soja). Bardzo duża ilość błonnika (z owoców i warzyw). I kiszonki. Zasada jest taka, żeby dostarczyć jak najwartościowszy pokarm pod względem witamin i enzymów i mikro i makroelementów. I jak najuboższy kalorycznie. Wtedy włącza się odżywianie wewnętrzne i zostają włączone nieczynne geny (samoleczenie organizmu).

Kryzysy ozdrowieńcze
Założenie jest takie, że duża część schorzeń spowodowana jest zatruciem organizmu toksynami. To czy zapadniemy na chorobę do której mamy predyspozycje (sprawdzić choroby występujące w rodzinie) zależy w dużej mierze od zdolności adaptacyjnych naszego ciała i od tego w jakim dużym stopniu nasz organizm jest przytruty. Podczas diety uruchomiają się procesy samo naprawcze organizmu. Mogą wystąpić kryzysy ozdrowieńcze (chwilowe pogorszenie stanu zdrowia, np. gorączka, katar, wybroczyny, itp. Zależne są od tego jakie choroby przechodziliśmy).

Stopień zatrucia organizmu (od lewej mało toksyn do prawej dużo toksyn):

Wysypka – stan zapalny – torbiele (organizm magazynuje toksyny) – choroby (organizm przyjmuje toksyny) – rak

Podczas kryzysów ozdrowieńczych cofamy się w dół tej drogi. Np. mogą nam się pojawić torbiele (wysoki stopień zatrucia), albo wysypka (niski stopień zatrucie).

Zdrowe żywienie
Nie jemy:

  • ·         Cukru
  • ·         Margaryny
  • ·         Aspiryny
  • ·         Tłuszczów zwierzęcych

Te czynniki powodują blokady genowe – (nieaktywna desaturaza, co powoduje szereg schorzeń, takich jak wrzodziejące jelito, astma…)
Co jemy:

  • ·         oleje omega 9 (oliwa z oliwek i olej rzepakowy)
  • ·         omega 3 (olej lniany – ze sprawdzonego źródła, przechowywany w chłodzie i szczelnie zamknięty, nie może być gorzki)
  • ·         omega 6 (olej wiesiołkowy)

Unikamy samych olejów z grupy omega 6 (są ważne ale trzeba zachować proporcje do omega 3)
Stosunek omega 6 do omega 3 to 1:4

Możemy stosować surowe masło (klarowane nie jest zdrowe – wysoka temperatura działa na tłuszcz)


  • Podstawa żywienia to ziarna, owoce, warzywa – vide dieta śródziemnomorska
  • Spożywamy niskie indeksy glikemiczne (poniżej 40)
  • Chleb maczamy w oliwie (z masłem zwiększa indeks glikemiczny).
  • Ocet jabłkowy – leczy wątrobę

Nietolerancje pokarmowe
Założenie - kompleksy immunologiczne jako toksyny – choroby z autoagresji
Limfocyty T tworzą rozetki – czynnikiem blokującym są właśnie kompleksy immunologiczne. Takie otoczki dookoła i limfocyt nie widzi co ma naprawić (nie widzi raka, bakterii, etc). Kompleksy są wszędzie i są jak toksyna. 

Dieta warzywna powoduje spadek kompleksów immunologicznych. Przeciwciała żyją 4 tygodnie. Toksyną mogą być nietolerowane pokarmy W pokarmie może znajdować się białko, które przechodzi przez nieszczelne jelito (blok desaturazy - patrz co jeść). 

Należy sprawdzić jakich pokarmów nie tolerujemy (wykonaj test np - www.fooddetective.pl) Nietolerancje pokarmowe są na całe życie! Po odstawieniu pokarmów, które nam szkodzą, znacząco porawi się stan naszego zdrowia.

Uwaga! w Hashimoto – zrób test na nietolerancję. I zrób dietę w-o (anty TPO do normy w 4 tygodnie).

Niedobory składników odżywczych w fast foodach!

Co można wyleczyć?
Choroby kobiece
Stwardnienie zanikowe boczne – nietolerancja glutenu – możesz wyleczyć (mózg)
Stwardnienie rozsiane – mleko – nietolerancja , kompleksy niszczą osłonki mielinowe
Udar niedokrwienny mózgu
Choroby immunologiczne – rzs, zapalenie wątroby - nietolerancje
Choroby zwyrodnieniowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz